Blog

Zet dat professionele masker maar af, je bent goed zoals je bent

Posted on

Het is maandagochtend, we gaan naar kantoor. Bij de deur doen we een laatste check: zijn we er klaar voor? Haar in model, nette schoenen aan en masker op? Mooi, alleen nog een stukje persoonlijkheid op non-actief zetten en we kunnen gaan. 

Zo moet het voelen voor mensen die werk en privé strikt gescheiden houden. Zij gaan gewapend met een professioneel pantser de deur uit en zijn thuis iemand anders dan op het werk. Ik geloof niet dat dit een goed idee is, want we zijn allemaal mensen. Hoe kun jij je volledig concentreren als iemand uit je gezin ernstig ziek is, bijvoorbeeld? Ook als er niets aan de hand is, geloof ik dat je pas echt het maximale uit jezelf kunt halen als je helemaal jezelf kunt zijn. Een deel van jezelf verstoppen kost energie. 

Zet eerst je eigen masker af

Als mensen niet volledig zichzelf durven zijn op het werk, zijn ze waarschijnlijk bang om ergens op te worden afgerekend. Er wordt vaak gezegd dat fouten maken mag, maar dat wordt slechts in weinig bedrijven ook zo gevoeld. Om hulp vragen? No way, dat is een zwaktebod. Dan liever de schijn ophouden dat alles goed gaat. Het probleem is dat als je fouten niet kunt toegeven, je ze ook niet kunt oplossen. En als mensen niet weten waarmee ze elkaar kunnen helpen, dan helpen ze elkaar niet.  

Als jij dit herkent en je wilt dit veranderen, dan zit er maar één ding op: bij jezelf beginnen. Laat zelf eens zien dat je iets niet weet. Stel je kwetsbaar op en vraag iemand om hulp. Ik vraag mijn team bijvoorbeeld regelmatig: “Wat kan ik beter doen?” En vergeet ook de gebaren niet. Voel je in geen enkele rol ‘te groot of te duur’ om de vaatwasser in te ruimen of de telefoon op te nemen. Jij bent ook maar een mens.  

Begin bij de sollicitatie

Mens zijn: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ja, dus ook in het sollicitatiegesprek. We geven onze sollicitanten nog te vaak het gevoel dat ze perfect moeten zijn om de baan te krijgen. Dan gaan ze liegen, rafelrandjes wegwerken en een opgepoetst verhaaltje afdraaien. Niemand heeft hier iets aan. Veel beter kun je mensen op hun gemak stellen en laten zien dat je ze écht wilt te leren kennen, rafels en al. 

Ook hier begin je bij jezelf. Als ik mezelf voorstel bij een sollicitatiegesprek, heb ik het over zowel mijn werk als mijn privéleven. Daarmee geef ik het signaal dat je volledige persoonlijkheid ertoe doet. En wanneer ik vraag naar de valkuilen van de sollicitant, noem ik er eerst een paar van mezelf. Nobody’s perfect.  

Wees ook eerlijk over de cultuur

Jezelf zijn wordt lastig als jouw persoonlijke waarden niet passen binnen een bedrijfscultuur. Ik heb het bijvoorbeeld moeilijk bij bedrijven die volgens strakke processen werken en waar alles volgens het boekje moet. Daar wil ik te snel, sla ik stappen over en vergeet ik regels te volgen. Dat wordt in zo’n omgeving niet gewaardeerd, waardoor ik onzeker word en slechter ga presteren. Bij YoungCapital kom ik tot mijn recht, omdat ik de vrijheid heb om mijn rol zelf in te vullen, snelheid kan maken en ondernemend mag zijn. Op de lelijke kanten die daarbij horen, zoals fouten maken, word ik hier niet afgerekend. 

De ene cultuur is niet beter dan de ander. Toch staat er in bijna alle vacatures dat ‘je komt te werken in een platte en informele bedrijfscultuur’. Ook op plekken waar mensen een beetje bang zijn voor de baas of waar je door zes lagen heen moet om een beslissing te maken. Dat levert alleen maar teleurstelling op bij je nieuwe collega, want de waarheid komt uiteindelijk altijd boven (de ontbrekende pingpong)tafel.

Eerlijk zijn, een reëel beeld schetsen van de cultuur is essentieel. Natuurlijk willen we allemaal zo goed mogelijk voor de dag komen, maar we hoeven niet te doen alsof. Zet dat masker maar af, je bent goed genoeg zoals je bent. En je organisatie ook. 

Benieuwd hoe zo’n sollicitatiegesprek vol menselijkheid bij ons eruitziet? Kom langs! Er staan genoeg vacatures open in ons groeiende bedrijf.

Read more

9 Tips voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Posted on

Met deze 9 tips bereid jij je goed voor op je sollicitatiegesprek

  1. verdiep je in het bedrijf
  2. lees de vacature nog een keer door
  3. bereid je eigen verhaal goed voor
  4. ontdek waar je goed in bent
  5. kies je kleding
  6. bereid je voor op (lastige) vragen
  7. bedenk zelf ook vragen om te stellen
  8. bepaal je salarisindicatie
  9. dont’s bij een sollicitatiegesprek

1. verdiep je in het bedrijf

Je hebt het misschien al gedaan toen je je sollicitatiebrief ging schrijven, maar werp nog een laatste blik op alles wat je online over het bedrijf kan vinden. Hun website, social media, nieuwsbrief, noem maar op. Als je de naam weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, kun je hem/haar eventueel opzoeken op LinkedIn. Dit alles zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt bij het bedrijf en dat je er eventuele vragen over kan beantwoorden.

2. lees de vacature nog een keer door

Staat de vacature nog online of heb je er zelf een screenshot van gemaakt? Mooi, lees ‘m nog een keertje door. Hierin staat namelijk precies wat de functie-eisen zijn en naar wat voor persoon ze op zoek zijn. Leer bijvoorbeeld de gevraagde competenties uit je hoofd en ga op zoek naar hoe je deze zelf beheerst. Eén ding is zeker: hier gaan vragen over komen.

3. bereid je eigen verhaal goed voor

Tijdens het sollicitatiegesprek sta je natuurlijk helemaal in het zonnetje: de medewerkers willen zoveel mogelijk over jou weten. Je opleiding, werkervaring, behaalde prestaties, cursussen, trainingen, hobby’s, eigenlijk alles dus. 

Hoe je jezelf voorstelt en wat je precies gaat vertellen, is goed om van tevoren duidelijk te hebben. Schrijf het allemaal even uit of doe een oefengesprek met een vriend/vriendin. Zo weet je straks alles wat je wilt vertellen zonder te veel uh’s en ongemakkelijke stiltes.

4. ontdek waar je goed in bent

Ook je vaardigheden (of competenties) worden sowieso besproken tijdens je sollicitatiegesprek. Waar was je met je vorige werk goed in, waar krijg je vaak complimenten over en hoe werk je in een team? Bereid het lijstje met goede (en slechte) eigenschappen alvast voor. 

Weet je niet precies wat je vaardigheden zijn? Vraag eens rond bij je vrienden en familie: hoe zouden zij jou omschrijven.

5. kies je kleding

Of je nu bij een heel formeel bedrijf op gesprek gaat of bij een hippe start-up: een verzorgde uitstraling is bij iedere organisatie belangrijk. De kleren die je draagt, zegt iets over jou als persoon en hier maak je dus een spetterende eerste indruk mee.

6. bereid je voor op deze (lastige) vragen

Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar iedere werkgever wil weten wat voor een persoon je bent. Daardoor zien de vragen die ze stellen er vaak hetzelfde uit. Om je op weg te helpen in het gesprek, hebben we de meest gestelde en lastige vragen op een rijtje gezet:

  • kan je iets over jezelf vertellen?
    Deze vraag wordt vaak gesteld om te zien hoe jouw communicatievaardigheden zijn en hoe je jezelf presenteert. Het is daarbij belangrijk dat je vooral jezelf blijft en datgene naar voren brengt wat van toepassing is op de functie waar je naar solliciteert
  • waarom wil je hier werken?
    Met andere woorden: wat weet je eigenlijk al over het bedrijf? Laat in je antwoord merken dat je je hebt verdiept in de organisatie en geef aan waarom je er graag zou willen werken
  • wat maakt jou geschikt voor deze functie?
    Om deze vraag te beantwoorden heb je die punten uit je cv nodig die bij deze baan van toepassing zijn, en licht ze kort toe
  • kun je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen?
    Hierbij wordt gelet op hoe goed je jezelf kent en op welke vlakken je jezelf wilt ontwikkelen. Geef vooral voorbeelden die momenten beschrijven waarin je jouw kwaliteiten kon laten gelden en geef ook een eerlijk voorbeeld van iets waar je (nog) niet zo goed in bent
  • waar zie je jezelf over 5 jaar?
    Bij deze vraag let de werkgever op jouw toekomstbeeld. Antwoorden zoals jezelf verder ontwikkelen en groeien in jouw vakgebied, daar worden mensen heel blij van. Houd je antwoord concreet, werk gerelateerd en vooral realistisch
  • waarom zit er een gat in je cv?
    heb je een tijdje niet gewerkt of kon je werken niet combineren met je studie?
    Leg rustig uit waarom er een gat in je cv zit, dit hoeft namelijk niet nadelig te zijn voor het sollicitatiegesprek
  • we zien dat je maar kort bij je vorige baan hebt gewerkt, waarom is dat?
    Het belangrijkste bij je antwoord op deze vraag: maak je vorige werkgever niet zwart. Dat schept de verwachting dat je vaker slecht praat over je bazen en dat is een echte deal breaker
  • waarom heb je dat diploma niet gehaald?
    Een studie of andere opleiding niet afronden, gebeurt vaak met een reden. Leg daarom uit wat er is gebeurd en vertel vooral ook wat je daarna hebt gedaan (zoals direct aan het werk of een volgende opleiding volgen).

7. bedenk zelf ook vragen om te stellen

Een veelgestelde vraag die we nog niet hebben genoemd is: heb je zelf nog vragen? Een sollicitatie werkt twee kanten op: niet alleen kijkt de werkgever of je bij de organisatie past, het gaat er net zo goed om wat je vindt. Zie je jezelf bij deze organisatie werken en in deze functie? Stel daarom een paar vragen die voor jou belangrijk zijn en laten zien dat je oprecht interesse hebt in het werk. Hier zijn een paar voorbeeldvragen:

  • hoe zien de vervolgstappen eruit na dit gesprek?
  • wat is de samenstelling van het team?
  • stel dat ik hier begin: wat heeft de hoogste prioriteit de komende maanden?
  • wat hebben de mensen voor mij gedaan in deze functie?
  • wat vind je zelf het leukst aan het werken bij dit bedrijf?

8. bepaal je salarisindicatie

De kans is zeker aanwezig dat je gesprekspartner vraagt naar je salarisindicatie. Helemaal wanneer er nog geen salarisindicatie in de vacature vermeld stond. Of alleen de term ‘marktconform salaris‘. Bereid daarom altijd een salarisindicatie voor. Het is fijn om hier even goed voor te gaan zitten. Bedenk wat je wilt verdienen en welk salaris bij de functie past. Wil je hier meer over weten? Laten we samen kijken hoe je een salarisindicatie bepaalt

9. dont’s bij een sollicitatiegesprek

Om deze lijst met sollicitatietips af te sluiten, zijn hier nog een paar punten waar je op moet letten om een geweldige indruk achter te laten bij het bedrijf waar je solliciteert. Probeer het volgende te vermijden:

  • te laat komen voor het gesprek
  • een slap handje geven
  • onderuit hangen in je stoel
  • je gesprekspartner in de rede vallen
  • geen goede reden/motivatie hebben om er te werken
  • je kunt je vaardigheden niet onderbouwen
  • je geeft geen relevant antwoord op een vraag
Read more
Markooij Vleuten

Zo scoor jij de je droom baan! De 10 belangrijkste sollicitatietips voor en tijdens een sollicitatiegesprek.

Posted on

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met solliciteren. Maar helaas gaat het niet iedereen even goed af. De manier waarop jij je droombaan scoort verandert met de tijd. Voor de een is het een fluitje van een cent en voor de ander is solliciteren een grote nachtmerrie. Om deze reden hebben wij de 10 belangrijkste sollicitatietips verzameld, zodat jij je droombaan scoort!

1. Verdiep je in de organisatie voor je sollicitatiegesprek Kijk hierbij goed naar de website, de actualiteiten en zorg dat je je CV van binnen en buiten kent. Mocht het interessant zijn voor de functie is het ook verstandig om de social media kanalen door te lopen. Is er meer te vinden?

Read more
Uitzendbureau Markooij

5 voordelen van een uitzendbureau

Posted on

1. Tijdwinst

De sollicitatieprocedure voor uitzendkrachten is aanzienlijk korter dan die voor eigen werknemers. Je kunt de werving en selectie helemaal overlaten aan het uitzendbureau. Je hoeft geen vacatures te plaatsen en je ook niet door tientallen sollicitatiebrieven heen te worstelen. Bovendien spaar je de kosten van personeelsadvertenties uit.

De kans is groot dat het uitzendbureau snel geschikte kandidaten vindt, omdat het kan putten uit een grote database. Het bureau checkt de kandidaten op referenties en zorgt voor het vastleggen van de afspraken. Ook hier win je dus tijd.

Tip

Bij veel uitzendbureaus kun je zelfs regelen dat de kandidaten een training of opleiding krijgen als dat voor het werk nodig is. Je hebt er dus geen omkijken naar en bespaart ook op de kosten van scholing.

2. Flexibiliteit

Het grootste voordeel van het werken met uitzendkrachten is dat je hen in veel gevallen kunt inzetten als het jou uitkomt. In drukke periodes vang je een piek in de productie bijvoorbeeld op met uitzendkrachten. Wordt het weer rustiger, dan stuur je hen in overleg met het uitzendbureau naar huis. Je betaalt alleen voor gewerkte uren.

Read more
Markooij Vleuten

Zo scoor jij de je droom baan! De 10 belangrijkste sollicitatietips voor en tijdens een sollicitatiegesprek.

Posted on

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met solliciteren. Maar helaas gaat het niet iedereen even goed af. De manier waarop jij je droombaan scoort verandert met de tijd. Voor de een is het een fluitje van een cent en voor de ander is solliciteren een grote nachtmerrie. Om deze reden hebben wij de 10 belangrijkste sollicitatietips verzameld, zodat jij je droombaan scoort!

1. Verdiep je in de organisatie voor je sollicitatiegesprek Kijk hierbij goed naar de website, de actualiteiten en zorg dat je je CV van binnen en buiten kent. Mocht het interessant zijn voor de functie is het ook verstandig om de social media kanalen door te lopen. Is er meer te vinden?

Read more