Blog

Markooij Vleuten

Zo scoor jij de je droom baan! De 10 belangrijkste sollicitatietips voor en tijdens een sollicitatiegesprek.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met solliciteren. Maar helaas gaat het niet iedereen even goed af. De manier waarop jij je droombaan scoort verandert met de tijd. Voor de een is het een fluitje van een cent en voor de ander is solliciteren een grote nachtmerrie. Om deze reden hebben wij de 10 belangrijkste sollicitatietips verzameld, zodat jij je droombaan scoort!

1. Verdiep je in de organisatie voor je sollicitatiegesprek Kijk hierbij goed naar de website, de actualiteiten en zorg dat je je CV van binnen en buiten kent. Mocht het interessant zijn voor de functie is het ook verstandig om de social media kanalen door te lopen. Is er meer te vinden?

2. Kom op tijd Deze sollicitatietip lijkt zoiets simpels, maar het is zo belangrijk. Zoek van te voren uit waar een bedrijf is gevestigd en hoe je er moet komen met de auto of het openbaar vervoer. Geef jezelf altijd extra tijd om er te komen, aangezien je voor onverwachte situaties kan komen te staan. Wanneer je op tijd bent heb je nog rustig de tijd om even jezelf op te frissen op het toilet en een glas water te drinken, zodat je ontspannen het gesprek in gaat. Mocht je toch te laat komen, geef nooit iemand anders de schuld!

3. Verwacht het onverwachte in een sollicitatiegesprek De recruiter gaat hoogstwaarschijnlijk vragen stellen waar je je niet op hebt voorbereid. Dit doet iemand om jou te testen! Natuurlijk kan je je niet op alle uiteenlopende vragen voorbereiden, maar mochten ze voorkomen is het belangrijk dat je jezelf rustig houdt en eventueel doorvraagt.

4. Lichaamshouding is belangrijker dan je denkt Communicatie hangt voor 80% af van de manier waarop je iets zegt. Daarom is lichaamstaal in een sollicitatiegesprek heel belangrijk. Geef geen gesloten houding door je armen over elkaar te houden en leun niet teveel naar achteren of naar voren. Oefen voor de spiegel hoe jij erbij zit in een gesprek, zo zie je ook waar je op kan letten. Kauw geen kauwgum

5. Je kan maar één keer een eerste indruk maken Een mooie glimlach is het halve werk! Begroet de recruiter met een lach en geef iemand een stevige hand. Fijn oogcontact en een gezellig praatje zal het ijs breken, waardoor jij zelf een stuk zelfverzekerder het gesprek in gaat. Daarnaast laat jij ook gelijk een goede indruk achter!

– Zet je telefoon uit. Laat ‘m niet op trilstand staan. Als je gebeld wordt, is dit alsnog hoorbaar en dat is erg storend.

– Wees beleefd. Zorg dat je netjes bent tegen iedereen. Ook tegen de receptioniste en eventuele andere personen die je tegenkomt. Als je daar komt werken, wil je geen verkeerde indruk achtergelaten hebben.

– Stel je netjes voor. Zeg duidelijk je naam en geef een stevige handdruk. Let wel op dat je niet knijpt!

– Praat rustig en duidelijk. Hierdoor ben je beter te verstaan en kom je meer ontspannen over. Zorg ook voor wat rustmomenten bij het beantwoorden van vragen. Hierdoor hebben jouw gesprekspartners de tijd om jouw reacties te verwerken.

– Maak oogcontact. Wissel het oogcontact af als je een gesprek hebt met meerdere personen.

6. Neem een actieve houding aan Neem een actieve houding aan in het sollicitatiegesprek: stel veel vragen, zorg dat je er enthousiast bij zit en laat zien dat jij graag de baan wilt hebben. Let op je lichaamstaal. Probeer een open houding te hebben. Vermijd defensieve lichaamstaal, zoals armen over elkaar en gekruiste benen. Let erop dat je dit ook niet per ongeluk doet, als je bijvoorbeeld een lastige vraag krijgt. Blijf ontspannen en professioneel.

7. Praat nooit negatief over je vorige werkgever Hang nooit de vuile was buiten! Het is belangrijk om niet negatief te praten over je vorige werkgever(s). Vaak wordt dit niet in dank afgenomen door jouw (potentiële) nieuwe werkgever.

8. Vraag door in het gesprek Om duidelijke en goede antwoorden te geven, moet je wel de vraag goed begrijpen. Het is daarom helemaal niet erg wanneer je aan de recruiter vraagt om verheldering van de vraag. Het geeft alleen maar aan dat jij goed nadenkt over je antwoorden en niet zomaar klakkeloos ja of nee zegt.

9. Jij bent de aanvulling voor de organisatie Laat zien aan een organisatie in het sollicitatiegesprek dat jij een ware aanvulling bent! Dit kan je doen door je eigenschappen te laten zien zoals: energie en gevoel voor humor. Geef ook aan bij een recruiter wanneer je een goed gevoel hebt en vraag naar de uitdagingen binnen de organisatie.

10. Rond het sollicitatiegesprek netjes af Wees bij de afronding van het gesprek altijd positief en beleefd. Bedank de recruiter voor zijn of haar tijd en geef daarbij aan hoe je het gesprek vond verlopen.

4 thoughts on “Zo scoor jij de je droom baan! De 10 belangrijkste sollicitatietips voor en tijdens een sollicitatiegesprek.”

  1. But I beat the thing down; and again marking the sleeper, jocularly hinted to Queequeg that perhaps we had best sit up with the body; telling him to establish himself accordingly. He put his hand upon the sleeper’s rear, as though feeling if it was soft enough; and then, without more ado, sat quietly down there.

  2. We kept the pipe passing over the sleeper, from one to the other. Meanwhile, upon questioning him in his broken fashion, Queequeg gave me to understand that, in his land, owing to the absence of settees and sofas of all sorts, the king, chiefs, and great people generally, were in the custom of fattening some of the lower orders for ottomans.

  3. Seeing a light, we went down, and found only an old rigger there, wrapped in a tattered pea-jacket. He was thrown at whole length upon two chests, his face downwards and inclosed in his folded arms. The profoundest slumber slept upon him.

  4. He put his hand upon the sleeper’s rear, as though feeling if it was soft enough; and then, without more ado, sat quietly down there. But I beat the thing down; and again marking the sleeper, jocularly hinted to Queequeg that perhaps we had best sit up with the body; telling him to establish himself accordingly.

Comments are closed.

nl_NLDutch