5 voordelen van een uitzendbureau
1. Tijdwinst
De sollicitatieprocedure voor uitzendkrachten is aanzienlijk korter dan die voor eigen werknemers. Je kunt de werving en selectie helemaal overlaten aan het uitzendbureau. Je hoeft geen vacatures te plaatsen en je ook niet door tientallen sollicitatiebrieven heen te worstelen. Bovendien spaar je de kosten van personeelsadvertenties uit.
De kans is groot dat het uitzendbureau snel geschikte kandidaten vindt, omdat het kan putten uit een grote database. Het bureau checkt de kandidaten op referenties en zorgt voor het vastleggen van de afspraken. Ook hier win je dus tijd.
Tip
Bij veel uitzendbureaus kun je zelfs regelen dat de kandidaten een training of opleiding krijgen als dat voor het werk nodig is. Je hebt er dus geen omkijken naar en bespaart ook op de kosten van scholing.
2. Flexibiliteit
Het grootste voordeel van het werken met uitzendkrachten is dat je hen in veel gevallen kunt inzetten als het jou uitkomt. In drukke periodes vang je een piek in de productie bijvoorbeeld op met uitzendkrachten. Wordt het weer rustiger, dan stuur je hen in overleg met het uitzendbureau naar huis. Je betaalt alleen voor gewerkte uren.
Die flexibiliteit is vooral handig als jouw bedrijf veel projectmatig werk levert. Je stemt het aantal in te huren uitzendkrachten af op de duur en omvang van een project. Is het project klaar, dan laat je hen weer gaan. Zo heb je een flexibele schil van werknemers en voorkom je onnodig hoge loonkosten.
Bedenk daarbij wel dat een uitzendcontract ook flexibiliteit biedt aan de uitzendkracht. Zij kunnen op elk moment stoppen. Vooral bij werk dat een lange inwerkperiode vereist, kan dit een risico zijn. Weeg dit mee in je beslissing om wel of geen uitzendkracht in te huren voor bepaalde vacatures.
3. Geen loondoorbetaling bij ziekte
Als een van je vaste werknemers ziek wordt, ben je verplicht om hem het loon door te betalen zolang de ziekte duurt, tot maximaal twee jaar. Deze verplichting geldt niet bij ziekte van uitzendkrachten.
Jij bent namelijk niet de werkgever van de uitzendkracht, maar slechts de inlener. Het uitzendbureau is de feitelijke werkgever en is daarom verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte.
4. Langere proefperiode
In de praktijk blijkt dat bijna de helft van de uitzendkrachten uiteindelijk een vast dienstverband krijgt bij het bedrijf dat hen inhuurt.
In die zin kun je het uitzendcontract wel vergelijken met de proeftijd voor werknemers met een tijdelijk of vast contract. Met dit verschil dat de proefperiode voor uitzendkrachten veel langer is dan één maand, namelijk de duur van drie tijdelijke contracten.
Het voordeel hiervan is dat je langer de tijd hebt om te beoordelen of de uitzendkracht geschikt is voor zijn functie en past binnen het bedrijf. Dat geeft meer zekerheid voor een eventuele beslissing om hem wel of niet in vaste dienst te nemen.
Zo verminder je het risico om opgezadeld te zitten met een vaste kracht die niet voldoet en aan wie je een fikse ontslagvergoeding moet meegeven bij ontslag.
Let op
Als een uitzendkracht twee jaar achtereen bij jouw bedrijf werkzaam is, ben je verplicht om hem een vast contract aan te bieden. Wil je hem juist in dienst nemen voordat het uitzendcontract afloopt, dan kan het uitzendbureau een boete in rekening brengen.
5. Minder administratieve rompslomp
Als je een uitzendkracht inhuurt, betaal je daarvoor een vast tarief aan het uitzendbureau. Het bureau is de officiële werkgever en regelt de uitbetaling van het loon, de afdracht van premies en heffingen aan de Belastingdienst.
Daarnaast zorgt het uitzendbureau ook voor alle andere administratieve verplichtingen die bij het werkgeverschap horen. Denk aan zaken als het verstrekken van loonstroken en jaaropgaven, het toekennen van vakantiedagen en het administreren van de ziek- en herstelmeldingen.
Met het inhuren van uitzendkrachten heb je dus veel minder administratieve rompslomp. Dat betekent dat je flink kunt besparen op de kosten van je personeelsadministratie.
Het enige wat het uitzendbureau van je verlangt, is dat je wekelijks controleert of de uitzendkracht het juiste aantal gewerkte uren opgeeft en hiervoor een handtekening zet.
Kortom Uitzendwerk loont
Er zijn nog meer voordelen te noemen van uitzendwerk. De verloning die wekelijks of in overleg maandelijks plaatst vindt is vaak heel transparant. Elk uur dat je werkt krijg je betaald. Daarnaast bouw je vakantie uren, vakantiegeld, kortverzuim en afhankelijk van je leeftijd ook pensioen op. Ook de kennis en ervaring die je opbouwt zorgen er voor dat een uitzendkracht een stevige positie heeft op de arbeidsmarkt. Uitzendwerk is afwisselend en dynamisch, je kent na een paar maanden een hoop mensen die je weer verder kunnen helpen met je loopbaan. Uitzendwerk biedt vrijheid, je bent niet gebonden aan één bedrijf maar werkt voor veel bedrijven op verschillende projecten. Geen wonder dat er ook uitzendkrachten zijn die alleen maar uitzendwerk willen doen en niet voor een rechtstreeks tijdelijk contract bij een bedrijf in aanmerking willen komen.