Zet dat professionele masker maar af, je bent goed zoals je bent
Het is maandagochtend, we gaan naar kantoor. Bij de deur doen we een laatste check: zijn we er klaar voor? Haar in model, nette schoenen aan en masker op? Mooi, alleen nog een stukje persoonlijkheid op non-actief zetten en we kunnen gaan.
Zo moet het voelen voor mensen die werk en privé strikt gescheiden houden. Zij gaan gewapend met een professioneel pantser de deur uit en zijn thuis iemand anders dan op het werk. Ik geloof niet dat dit een goed idee is, want we zijn allemaal mensen. Hoe kun jij je volledig concentreren als iemand uit je gezin ernstig ziek is, bijvoorbeeld? Ook als er niets aan de hand is, geloof ik dat je pas echt het maximale uit jezelf kunt halen als je helemaal jezelf kunt zijn. Een deel van jezelf verstoppen kost energie.
Zet eerst je eigen masker af
Als mensen niet volledig zichzelf durven zijn op het werk, zijn ze waarschijnlijk bang om ergens op te worden afgerekend. Er wordt vaak gezegd dat fouten maken mag, maar dat wordt slechts in weinig bedrijven ook zo gevoeld. Om hulp vragen? No way, dat is een zwaktebod. Dan liever de schijn ophouden dat alles goed gaat. Het probleem is dat als je fouten niet kunt toegeven, je ze ook niet kunt oplossen. En als mensen niet weten waarmee ze elkaar kunnen helpen, dan helpen ze elkaar niet.
Als jij dit herkent en je wilt dit veranderen, dan zit er maar één ding op: bij jezelf beginnen. Laat zelf eens zien dat je iets niet weet. Stel je kwetsbaar op en vraag iemand om hulp. Ik vraag mijn team bijvoorbeeld regelmatig: “Wat kan ik beter doen?” En vergeet ook de gebaren niet. Voel je in geen enkele rol ‘te groot of te duur’ om de vaatwasser in te ruimen of de telefoon op te nemen. Jij bent ook maar een mens.
Begin bij de sollicitatie
Mens zijn: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ja, dus ook in het sollicitatiegesprek. We geven onze sollicitanten nog te vaak het gevoel dat ze perfect moeten zijn om de baan te krijgen. Dan gaan ze liegen, rafelrandjes wegwerken en een opgepoetst verhaaltje afdraaien. Niemand heeft hier iets aan. Veel beter kun je mensen op hun gemak stellen en laten zien dat je ze écht wilt te leren kennen, rafels en al.
Ook hier begin je bij jezelf. Als ik mezelf voorstel bij een sollicitatiegesprek, heb ik het over zowel mijn werk als mijn privéleven. Daarmee geef ik het signaal dat je volledige persoonlijkheid ertoe doet. En wanneer ik vraag naar de valkuilen van de sollicitant, noem ik er eerst een paar van mezelf. Nobody’s perfect.
Wees ook eerlijk over de cultuur
Jezelf zijn wordt lastig als jouw persoonlijke waarden niet passen binnen een bedrijfscultuur. Ik heb het bijvoorbeeld moeilijk bij bedrijven die volgens strakke processen werken en waar alles volgens het boekje moet. Daar wil ik te snel, sla ik stappen over en vergeet ik regels te volgen. Dat wordt in zo’n omgeving niet gewaardeerd, waardoor ik onzeker word en slechter ga presteren. Bij YoungCapital kom ik tot mijn recht, omdat ik de vrijheid heb om mijn rol zelf in te vullen, snelheid kan maken en ondernemend mag zijn. Op de lelijke kanten die daarbij horen, zoals fouten maken, word ik hier niet afgerekend.
De ene cultuur is niet beter dan de ander. Toch staat er in bijna alle vacatures dat ‘je komt te werken in een platte en informele bedrijfscultuur’. Ook op plekken waar mensen een beetje bang zijn voor de baas of waar je door zes lagen heen moet om een beslissing te maken. Dat levert alleen maar teleurstelling op bij je nieuwe collega, want de waarheid komt uiteindelijk altijd boven (de ontbrekende pingpong)tafel.
Eerlijk zijn, een reëel beeld schetsen van de cultuur is essentieel. Natuurlijk willen we allemaal zo goed mogelijk voor de dag komen, maar we hoeven niet te doen alsof. Zet dat masker maar af, je bent goed genoeg zoals je bent. En je organisatie ook.
Benieuwd hoe zo’n sollicitatiegesprek vol menselijkheid bij ons eruitziet? Kom langs! Er staan genoeg vacatures open in ons groeiende bedrijf.